Címlap

Beszámoló a Kercseligeti Önkormányzat által 2018. április 7.-én megrendezett „Elszármazottak” találkozójáról

2018. április 7.-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával „Elszármazottak” találkozója került megrendezésre Kercseliget községben. 

Az Elszármazottak találkozójának megrendezése immár hagyománnyal bír Kercseliget községben. A találkozó már 5. esztendeje kerül folyamatosan  megrendezésre.  Kercseliget zsáktelepülésként 800 lakos falu volt, mostanra lakosságszáma 380 főre csökkent. Ma már a Kercseliget-Jágónak összekötő út megépítésével, zsáktelepülés jellege megszűnt, de sajnos ez már nem segített az időközben végbement elvándorláson.

A szervezés  a korábbi évek névsora alapján  március elején megkezdődött.

A rendezvényről nem csak az elszármazottak, hanem a település lakói is értesültek, hiszen ilyenkor összegyűlnek a faluban maradtak és az elköltözöttek.

A program és az étkezés felmérése céljából visszajelzést kértünk mindenkitől, hogy részt tud-e venni a rendezvényen. A rendezvény  szervezésében  Balassa Józsefné Krámer Mária volt Kercseligeti lakos  tevékenyen vett részt.  Az elszármazottak közül 72 fő jelentkezett a rendezvényre, 50 fő kérte, hogy étkezést biztosítsunk számára.  

A program a terveknek megfelelően  alakult: gyülekező a templom előtt volt, ahol 15 órakor  szentmisén vettek részt a jelenlévők a szépen feldíszített templomban.

A templomban a résztvevők száma kiegészülve a falubeliekkel 102 fő volt.

Ezután a következett a két éve állított kopjafa koszorúzása.

 A jelenlévők meghallgatták a Himnuszt és a Szózatot. A hagyományőrző Somogyi huszárok díszlépései közepette koszorúztak.

 A település lakóitól  fényképeket szereztünk be, ami a rég múltat idézte. Örömmel ismerték fel rajta  magukat a  résztvevők 20-30-40 év távlatából.

A kiállítást - azért hogy utána még hosszabb ideig megtekinthessék az érdeklődők - a volt Óvoda   folyosóján helyeztük el.

Ezután került  megrendezésre a vacsora, amely részben a Gasztronómia Bt által készített  vegyes pörköltből, részben a helyben készített köretekből, savanyuságból  és édességekből állt. Itt nyílt igazán lehetőség arra, hogy egymással elbeszélgessenek az emberek, feleleveníthessék régi élményeiket.   

A hivatalos közreműködők: Mecseki János polgármester, Kaposvölgyiné Dr Hangyál Margit jegyző, Ungvárszky Imre plébános,  Kercseliget község képviselő- testületének tagjai,  a Somogyi hagyományőrző huszárok voltak, akik ünnepélyesebbé tették a koszorúzást. Az elszármazottak 72-en voltak a falubeliek közül 30 fő vett részt a rendezvényen.

A rendezvényen a résztvevők hála a  saját gépi zenének is nagyon jól érezték magukat. Értesültek arról hogy a rendezvény  az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő  támogatásával valósult meg.

A rendezvényt sikeresnek értékeljük, megvalósítása hozzájárult ahhoz, hogy a szűkös anyagi körülmények ellenére ne szakadjon meg a rendezvénysorozat.

Hálás köszönet   a település Képviselő-testülete nevében a támogatásért.

 

Kercseliget, 2018. aug. 21. 
Mecseki János
polgármester

Képekért kattints a hír címére!

 

Pályázat kulturális alapellátás támogatására

Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2017. október 6.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága pályázati úton támogatja kistelepülések kulturális alapellátását.

A hír megjelenését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

CsatolmányMéret
dscf4611-1_copy.jpg504.52 kB
dscf4618_copy.jpg561.83 kB
dscf4763_copy.jpg872.28 kB
dscf4788_copy.jpg774.79 kB
dscf5882_copy.jpg485.86 kB
dscf5883_copy.jpg477.6 kB
dscf5884_copy.jpg519.97 kB

Közérdekű információk

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Véletlenszerű kép

Kép13